ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЕМОЦІЙНИХ СТАНІВ ПІДЛІТКІВ З РІЗНИМ РІВНЕМ РЕЗИЛЬЄНТНОСТІ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Автор(и)

  • Ольга Лазорко Волинський національний університет імені Лесі Українки https://orcid.org/0000-0002-8427-5049
  • Тетяна Шевцова Волинський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.29038/2227-1376-2022-40-laz

Ключові слова:

психоемоційні стани, посттравматичний стресовий розлад, резильєнтність, підлітковий вік, війна

Анотація

Мета. У статті представлено результати емпіричного дослідження психоемоційних станів підлітків з різним рівнем резильєнтності під час війни. Визначено такі психоемоційні стани як тривога та депресія, інтрузія та уникнення як симптоми посттравматичного стресового розладу, а також рівень резильєнтності. Проаналізовано психологічні особливості прояву психоемоційних станів підлітків залежно від віку та статі, перебування вдома та за кордоном, а також наявністю рідних у зоні активних бойових дій.

Методи. З метою дослідження психоемоційних станів підлітків з різним рівнем резильєнтності, зокрема таких емпіричних індикаторів як інтрузія, уникнення, тривога, депресія та резильєнтність, нами було використано наступні психодіагностичні методики: Дитяча шкала впливу подій; Шкала резильєнтності Коннора-Девідсона-10; Госпітальна шкала тривоги і депресії.

Результати. Резильєнтність розглядається як здатність впоратись зі складними життєвими подіями, а також мати ресурси для відновлення психічного та фізичного здоров’я. Вона тісно пов’язана з психоемоційною сферою дитини, яка характеризується сенситивністю та нестабільністю у підлітковому віці. Встановлено значимі статистичні взаємозв’язки між рівнем психоемоційних станів (інтрузії, уникнення, депресії та тривоги) та резильєнтністю підлітків різного віку та статі. Виявлено, що у дівчат підлітків спостерігається вищий рівень посттравматичного стресового розладу, а також тривоги, порівняно з хлопцями; у хлопців спостерігається вищий рівень резильєнтності порівняно з дівчатами, але загалом рівень резильєнтості в обох групах є достатньо високим.

Висновки. Доведено, що вираженість станів інтрузії та уникнення, тривоги та депресії пов’язана з рівнем резильєнтності особистості, а також різниться залежно від віку, статі та місця перебування підлітка та його близьких. Між такими емпіричними індикаторами як інтрузія, уникнення, тривога, депресія та рівнем резильєнтності існує зворотній статистично значущий зв’язок. Виявлено стійкий зв’язок симптомів посттравматичного стресового розладу з рівнем тривоги та депресії у загальній вибірці підлітків. Подальше вивчення психоемоційного стану підлітків під час війни потребує розробки та проведення психологічного тренінгу розвитку резильєнтності підлітків різного віку з урахуванням представлених результатів емпіричного дослідження, що, безумовно, є перспективним напрямком подальших досліджень.

Посилання

Dytiacha shkala vplyvu podii, adaptatsiia Instytutu psykhichnoho zdorov’ia UKU [Children's scale of impact of events, adaptation of the Institute of Mental Health of UCU]. (2017). Retrieved from: https://i-cbt.org.ua/wp-content/uploads/2017/11/cries8_ukr_1.pdf [in Ukrainian].

Dity viiny [Children of war]. (2022). Retrieved from: https://childrenofwar.gov.ua/ [in Ukrainian].

Odnostalko, O. S., Kireieva, Z. O., Biron, B. V. (2020). Psykhometrychnyi analiz adaptovanoi versii Shkaly rezylientnosti (cd-risc-10) [Psychometric analysis of the adapted version of the Resilience Scale]. Gabitus - Habitus, 14, 110–117 [in Ukrainian].

Chaban, O.S., Khaustova, O.O. (Eds). (2019). Praktychna psykhosomatyka: diahnostychni shkaly [Practical psychosomatics: diagnostic scales]. Kyiv: Medknyha. [in Ukrainian].

Serhieienkova, O. P., Stoliarchuk, O. A., Kokhanova, O. P., Pasieka, O. V. (2012). Vikova psykholohiia [Age psychology]. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury. [in Ukrainian].

Joshi, P.T., O’Donnell, D. (2003). Consequences of child exposure to war and terrorism. Clinical Child and Family Psychology Review ,6(4), 279-291.

Machel, G. (2001). The Impact Of War On Children. Hyderabad: Orient BlackSwan.

Завантаження

Опубліковано

2022-12-01

Як цитувати

Лазорко , О., & Шевцова , Т. (2022). ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЕМОЦІЙНИХ СТАНІВ ПІДЛІТКІВ З РІЗНИМ РІВНЕМ РЕЗИЛЬЄНТНОСТІ ПІД ЧАС ВІЙНИ. Психологічні перспективи, 40, 87-103. https://doi.org/10.29038/2227-1376-2022-40-laz

Схожі статті

1-10 з 152

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.