ДІАГНОСТИКА ОЦІНКИ НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ МІЖ СТУДЕНТОМ ТА ВИКЛАДАЧЕМ УНІВЕРСИТЕТУ - Сняданко, Ірина Ігорівна (Психологічні перспективи, 2014)
У статті розкрито поняття «навчально-пізнавальна взаємодія», що встановлюється між студентом та викладачем у процесі навчання в університеті. Цю проблему досліджувало багато закордонних  та  вітчизняних  учених,  а  саме:  А. М. Алексюк, О. О. Бодальов, В. І. Бондар, І. М. Зарішняк, І. О. Зимня, В. А. Кан- Калик, С. В. Кондратьєва, О. О. Леонтьєв, Г. Ю. Микитюк, П. І. Підкасистий та ін. Представлено методику «Навчально-пізнавальна взаємодія між студентом та викладачем університету», яка дає змогу визначити особливості навчально-пізнавальної взаємодії між студентами та викладачами вишу. Здійснено перевірку методики на надійність за внутрішньою узгодженістю, аналіз та характеристику шкал методики, а саме: шкала «Очікування студентів щодо науково-викладацької діяльності викладача», яка дає змогу дослідити рівень задоволення очікувань студентів щодо науково-викладацької діяльності викладача; шкала «Потреби студентів у навчально-пізнавальній взаємодії з викладачем», яка дає змогу дослідити рівень потреб студентів щодо різних аспектів навчально-пізнавальній взаємодії з викладачем. Наведено результати перевірки шкал методики на валідність зі шкалами інших методик. Описано результати апробації   методики «Навчально-пізнавальна взаємодія між студентом та викладачем університету». Обґрунтовано впровадження та практичне застосування методики для підвищення рівня навчально-пізнавальної взаємодії між студентами та викладачами вишу, зокрема при організації та проведенні практичних занять із психологічних дисциплін.Ключові слова: навчально-пізнавальна взаємодія, навчальна діяльність, пізнавальна діяльність, очікування, навчально-професійна самоефективність, студент, викладач, університет.Snyadanko I. I. Тhe Diagnostics of the Assessment of Academic and Cognitive Interaction Between Student and University Teacher. The article reveals the definition of ‘study-cognitive interactions’ which are established between student and teacher during the study process in university. The issue of pedagogic interaction has been investigated; the didactic and emotional interaction among student and teacher has been studies by plethora of foreign and national scientists, such as: A. M.  Aleksyuk, O. Bodalyov, V. I. Bondar, I. M. Zarishnyak, I. O. Zymnyaya, V. A. Kan-Kalyk, V. Kondratiyeva, O. O. Leontiyev, G. Y. Mykytuyk, P. I. Pidkasystyi and many others. The method «Study-cognitive interaction between student and university teacher» has been proposed which allows determining the peculiarities of study-cognitive interac- tion among the students and university teachers. The analysis and the characteristics  of method scales have been conducted, particularly, «The student expectations regar- ding scientific and teaching activity of the teacher», which gives the ability to re- search the students’ expectation satisfaction level concerning scientific and teaching activities of the university teacher; «The students’ demands for study-cognitive inter- action with the teacher» scale which allows investigating the level of students» needs regarding the aspects of study-cognitive interaction with the teacher. The outcomes of the method testing «Study-cognitive interaction between student and university teacher» have been described. The implementation and practical application of the method have been justified.Keywords: teaching and learning interaction, learning activities, cognitive activities, expectations, training and professional self efficacy, student, teacher, university.Сняданко И. И. Диагностика оценки учебно-познавательного взаимодействия между студентом и преподавателем университета. В статье раскрыто понятие «учебно-познавательное взаимодействие», устанавливаемое между студентом и преподавателем в процессе обучения в университете. Эту проблему исследовали многие зарубежные и отечественные ученые, а именно: А. М. Алексюк, А. А. Бодалев, В. И. Бондарь, И. М. Заришняк, И. А. Зимняя,    В. А. Кан-Калик, С. В. Кондратьева, А. А. Леонтьев, Г. Ю. Микитюк, П. И. Пид- касистый и др. Представлена методика «Учебно-познавательное взаимодействие между студентом и преподавателем университета», которая позволяет определить особенности учебно-познавательного взаимодействия между студентами и преподавателями университета. Осуществлены проверка методики на надежность и внутреннюю согласованность, анализ и характеристика шкал методики, а именно: шкала «Ожидание студентов по научно-преподавательской деятельности преподавателя», которая дает возможность исследовать уровень удовлетворения ожиданий студентов по научно-преподавательской деятельности преподавателя; шкала «Потребности студентов в учебно-познавательном взаимодействии с преподавателем», которая позволяет исследовать уровень потребностей студентов по различным аспектам учебно-познавательного взаимо- действия с преподавателем. Приведены результаты проверки шкал методики на валидность со шкалами других методик. Приведены результаты апробации методики «Учебно-познавательное взаимодействие между студентом и преподавателем университета». Описано практическое применение методики с целью повышения уровня учебно-познавательного взаимодействия между студентами и преподавателями университета, в частности при организации и проведении практических занятий по психологическим дисциплинам.Ключевые слова: учебно-познавательное взаимодействие, учебная деятельность, познавательная деятельность, ожидания, учебно-профессиональная самоэффективность, студент, преподаватель, университет.