ШЛЯХИ ТА ЗАСОБИ СПРИЯННЯ СТАНОВЛЕННЮ ОСОБИСТІСНОЇ ЗРІЛОСТІ СТУДЕНТІВ - Меднікова, Ганна Ігорівна (Психологічні перспективи, 2014)
У статті представлено результати розроблення програми сприяння становленню особистісної зрілості студентів й емпіричної перевірки її ефективності. В основу розроблення програми покладено розуміння особистісної зрілості як системної якості особистості, яка породжується системою й  зумовлена   специфікою взаємодії її елементів, характером їх взаємозв’язків. Як елементи (підсистеми) системи особистості, які іманентні процесу становлення особистісної зрілості, автор визначає самосвідомість у єдності когнітивного (самопізнання), афективного (ставлення до себе) й поведінкового (саморегуляція) компонентів, а також мотиваційно-потребову та ціннісно-смислову сфери особистості. Основною метою програми сприяння становленню особистісної зрілості студентів є підвищення рівня їх особистісної зрілості за рахунок розвитку та корекції вищевказаних елементів (підсистем) системи особистості. Програма включає в себе інформаційний, мотиваційний, особистісний, інструментальний блоки. Інформаційний блок спрямований на розкриття сутності феномену особистісної зрілості, закономірностей та системної детермінації її становлення в студентському віці, інформування студентів щодо мети, змісту та структури програми. Метою мотиваційного блоку є забезпечення позитивної мотивації студентів до участі в програмі. Особистісний блок спрямований на розвиток особистісних особливостей студентів, що сприяють становленню їхньої особистісної зрілості. Мета інструментального блоку – оволодіння студентами навичками та засобами саморегуляції поведінки, діяльності, спілкування. Перевірка ефективності запропонованої програми засвідчила наявність позитивних зрушень у показниках ставлення до себе, саморегуляції, самоактуалізації, смисложиттєвих і ціннісних орієнтацій, захисних механізмів, учбової мотивації студентів, показниках їх особистісної зрілості.Ключові слова: особистісна зрілість, студенти, системна детермінація, елементи системи особистості, розвивально-корекційна програма.Mednikova G. I. Methods and Means of Fostering the Students’ Personal Maturity Formation. The paper presents the results of the program development of the students’ personal maturity formation contribution and empirical testing of its effectiveness. The basis of the program development is a sense of the personal maturity as the person’s systemic quality caused by the system and based on the specificity of the system elements interrelation and their interrelations character. As the person’s system elements (sub-system) immanent to the personal maturity formation process, the author determines self-comprehension in the unity of the cognitive (self-knowing), affective (self-attitude) and behavioral (self-regulation) components as well as motivationally-need and axiological spheres of a person. The main goal of the program of contribution into socialization of the students’ personal maturity formation is a level increase of their personal maturity by means of development and correction of the person’s system elements (subsystem) mentioned above. The program involves informational, motivational, personal, instrumental blocks. Informational block is directed to manifestation of the personal maturity phenomenon essence, regularities and system determination of its formation in the students age, provision of information to the students with respect to the aim, content and structure of the program. Motivational block is created to provide positive motivation of the students to participation in the program. Personal block is directed to development of the students’ personal peculiarities which contribute to formation  of their personal maturity. The aim of the instrumental block is students’ acquirement of skills and tools self-regulation of behavior, activity, communication of the  students. Testing of the effectiveness of the proposed program has attested the existence of the positive improvements in terms of self-attitude, self-regulation, self- actualization, life-purpose and value orientations, protective mechanisms, learning motivation of the students, criteria of their personal maturity.Keywords: personal maturity, students, system determination, person’s system elements, developing intervention program.Медникова А. И. Пути и средства содействия становлению личностной зрелости студентов. В статье представлены результаты разработки программы содействия становлению личностной зрелости студентов и эмпирической проверки ее эффективности. В основу разработки программы положено понимание личностной зрелости как системного качества личности, которое порождается системой и обусловлено спецификой взаимодействия элементов системы, характером их взаимосвязей. В качестве элементов (подсистем) системы личности, имманентных процессу становления личностной зрелости, автором определены самосознание в единстве когнитивного (самопознание), аффективного (самоотношение) и поведенческого (саморегуляция) компонентов, а также мотивационно-потребностная и ценностно-смысловая сферы личности. Основной целью программы содействия становлению личностной зрелости студентов является повышение уровня их личностной зрелости за счет развития и коррекции вышеуказанных элементов (подсистем) системы личности. Программа включает в себя информационный, мотивационный, личностный, инструментальный блоки. Информационный блок направлен на раскрытие сущности феномена личностной зрелости, закономерностей и системной детерминации ее становления в студенческом возрасте, информирование студентов относительно цели, содержания и структуры программы. Целью мотивационного блока является обеспечение положительной мотивации студентов к участию в программе. Личностный блок направлен на развитие личностных особенностей студентов, которые способствуют становлению их личностной зрелости. Цель инструментального блока – овладение студентами навыками и средствами саморегуляции поведения, деятельности, общения. Проверка эффективности предложенной программы удостоверила наличие положительных сдвигов в показателях самоотношения, саморегуляции, самоактуализации, смысложизненных и ценностных ориентаций, защитных механизмов, учебной мотивации студентов, показателях их личностной зрелости.Ключевые слова: личностная зрелость, студенты, системная детерминация, элементы системы личности, развивающе-коррекционная программа.