ВОЛЬОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ОСОБИСТОСТІ: ПОШУК РЕЛЕВАНТНИХ ДІАГНОСТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ - Shamlyan, Karina (Психологічні перспективи, 2015)
Вольова організація особистості представлена досить широким набором властивостей, різних за своєю природою та функціями. Труднощі її діагностики полягають у тому, що існують різні класифікації вольових властивостей; не всі властивості, які відносять до вольової сфери, відповідають необхідним ознакам вольової регуляції; недостатньо чітко розмежовані специфічні ознаки окремих вольових властивостей і на рівні їх теоретичного визначення різними авторами, і на рівні емпіричних показників. Визначаючи емпіричні показники певної вольової властивості, слід акцентувати на відповідних їй труднощах та перешкодах і вольових прийомах, які людина застосовує для їх подолання. На сьогодні бракує досліджень, які б розкривали зв’язок між первинними елементами вольової регуляції і сталими характеристиками вольової активності особистості – її вольовими якостями. Мета дослідження полягала в тому, щоб проаналізувати емпіричні показники готовності долати труднощі та перешкоди, їх взаємозв’язки з показниками сталих характеристик вольової активності. Наведено результати емпіричного дослідження, у якому аналізувалося ставлення студентів до труднощів і перешкод, з якими вони можуть стикнутися в навчальному процесі. Показниками вольової саморегуляції виступали ступінь усвідомлення досліджуваними потреби виконання завдання в утруднених умовах і міра готовності виконувати це завдання. Проаналізовано взаємозв’язки між показниками вольової саморегуляції і сталих характеристик вольової активності. Для статистичної обробки даних використано методи описової статистики, порівняльного і кореляційного аналізу.
Keywords: вольова організація особистості, вольова саморегуляція, труднощі і перешкоди, вольові властивості, готовність долати перешкоди