ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК САМОАКТУАЛІЗАЦІЇ ЖІНОК ІЗ РІЗНИМ СІМЕЙНИМ СТАТУСОМ ТА ПОКАЗНИКІВ СТАНУ СІМЕЙНОЇ КРИЗИ - Falyova, Olena (Психологічні перспективи, 2016)
У статті проаналізовано наукові погляди стосовно проблем самореалізації та особливостей її розвитку в ситуації сімейної кризи. Зазначено, що дослідження проблем жінок у кризових станах і визначення предикторів та превенторів особистісної нереалізованості й сімейної кризи як чинника зростання чи деформації самореалізації особистості жінки є неодмінною умовою для психокорекції та психопрофілактики психічного й соматичного здоров’я жінки, її розвитку та самореалізації. Особливу увагу звернено на аналіз взаємозв’язків шкал самоактуалізації (компетентність у часі, шкала підтримки, ціннісні орієнтації, гнучкість поведінки, сензитивність, спонтанність, самоповага, самоприйняття, природа людини, синергія, прийняття агресії, контактність, пізнавальні потреби, креативність) та виділеного нами блоку сімейної кризи, який охоплює такі фактори, як задоволеність шлюбом, стилі поведінки в конфліктних ситуаціях, установки до сексу, любов та симпатія, розуміння, емоційне притягання та авторитетність. Загалом обстежено 454 жінки віком 29–56 років. Кореляції розглядаються у вибірці, до якої увійшли 224 жінки із кризових сімей, 104 розлучені жінки. Групу порівняння склали 126 жінок зі звичайних сімей. Визначено прямі, зворотні та сильні і слабкі кореляції. Аналіз результатів дослідження показав наявність значущих кореляцій самоактуалізації зі шкалами блоку сімейної кризи в обстежених жінок. У групі жінок зі звичайних сімей взаємозв’язків виявлено значно менше, ніж у жінок із двох кризових груп (кризові сім’ї та розлучені). Найбільшу кількість зв’язків виявлено в групі жінок із кризових сімей. Аналіз зв’язків у групі жінок зі звичайних сімей дав змогу припустити наявність певних прихованих проблем, пов’язаних із самореалізацією та установками до сексу.Ключові слова: самоактуалізація, сімейна криза, задоволеність шлюбом, стилі поведінки в конфліктних ситуаціях, установки до сексу, любов та симпатія, розуміння, емоційне притягання, авторитетність.