ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДОЛОГІЇ АКМЕОЛОГІЇ В ДОСЛІДЖЕННЯХ ПСИХОЛОГІЇ СІМ’Ї - Posvistak, Olesya (Психологічні перспективи, 2016)
На основі аналізу наукових джерел і літератури в статті визначено предметне поле акмеології сім’ї та психології сім’ї, що дало змогу встановити, як співвідносяться ці дві наукові галузі. Спираючись на системний науковий підхід, уперше обґрунтовано можливість використання методології акмеології в дослідженнях психології сім’ї. Зокрема, зосереджено увагу на можливостях застосування і загальних методів, принципів та підходів, які сформувало людство на рубежі XXI ст., і власне акмеологічних методологічних принципів: суб’єктно-діяльнісного підходу до особистості як суб’єкта життя; принципу потенційного й актуального та принципу зворотного зв’язку в умовах функціонування сім’ї в мінливому соціокультурному середовищі. З’ясовано, що нового може дати акмеологічний підхід психології для пізнання сім’ї. Зокрема, установлено, що вивчення особливостей функціонування та розвитку сім’ї з погляду акмеології ґрунтується на виявленні ідеалу сім’ї, відповідно до якого можна будувати прогнози й пояснювати причини локальних невдач. Визначено, що це дасть змогу сімейним психологам якісніше діагностувати міжособистісні взаємини членів сім’ї, виявляти сімейні кризи та сприяти їх подоланню; це сприятиме забезпеченню оптимальних умов розвитку молодого покоління, оптимізації подружніх відносин, і, як наслідок, сприятиме гармонізації розвитку особистості. Показано, що результати досліджень, здійснених у сфері акмеології сім’ї, збагачують сімейну психологію практичними рекомендаціями щодо способів удосконалення сім’ї як цілісної системи і вдосконалення особистості в сім’ї.Ключові слова: акмеологія, психологія сім’ї, методологія дослідження, «акме» сім’ї, «кате» сім’ї.