ДОСВІД СТВОРЕННЯ ТА АПРОБАЦІЇ МЕТОДИКИ «ШКАЛА АНТИРОСІЙСЬКОСТІ» («ШАР») - Drozdov, Alexander (Психологічні перспективи, 2016)
У статті описано авторську методику діагностики політико-психологічного феномену антиросійськості. Остання визначається як різновид соціальної установки до негативного (критичного) сприймання Росії як держави (у політико-економічному вимірі) та країни (у культурному плані). Наведено результати емпіричного дослідження антиросійськості мешканців різних політико-ідеологічних регіонів України навесні 2015 р. («Північний Схід», «Галичина», «Південь» та «Схід без Донбасу», n = 253, 87 чоловіків та 166 жінок), що дало змогу виокремити три типи цього явища: 1) політико-економічний – критичне ставлення до внутрішньої та зовнішньої політики Росії, її економіки і, відповідно, співробітництва з нею; 2) культурний – антипатія до Росії як країни, її культурної спадщини, заперечення культурної та історичної близькості народів Росії й України; 3) мовний – критичне ставлення до російської мови та культурних каналів її трансляції, відмова в наданні їй офіційного статусу. Описано алгоритм створення авторського опитувальника «ШАР» (шкала антиросійськості), котрий містить 16 завдань, розподілених за трьома згаданими вище типами. Наведено результати перевірки валідності та надійності методики, які дали змогу розглядати її як перспективний діагностичний інструмент політико-психологічних та соціологічних досліджень масової політичної (геополітичної) свідомості. Показано регіональні особливості поширення антиросійських установок. Зокрема, було виявлено, що найвищі показники антиросійськості (за всіма типами) мали місце в досліджуваних із Галичини, а найнижчі – в мешканців Півдня. У представників Східної України порівняно з усіма іншими регіональними групами були найбільші показники стандартного відхилення.Ключові слова: установка, Росія, антиросійськість, методика, надійність, валідність, норми.