ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОГЛЯД НА ПРИРОДУ СМІШНОГО: СПРОБА ПОБУДОВИ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ КОНЦЕПЦІЇ - Zhovtianska, Valeria (Психологічні перспективи, 2019)
У статті запропоновано психологічну концепцію, яка пояснює сутність смішного. Згідно з нею смішне виникає там, де для індивіда раптом відкривається відмінність між його суб’єктивним уявленням про об’єкт і самим об’єктом, причому за умови, що попередньо ця відмінність ним не рефлексувалася. За умови відсутності такої рефлексії відокремлення образу об’єкта від самого об’єкта для індивіда видається онтологічно неможливою операцією. Відтак, із суб’єктивного погляду, сутність смішного є парадоксальною. Запропонована концепція смішного ґрунтується на теорії, яка пояснює закономірності формування суб’єктивних уявлень. Передбачено, що суб’єктивні уявлення формуються за два етапи. На першому створюються інтуїтивні гіпотези про якості об’єкта, засновані на асоціаціях. На другому етапі здійснюються рефлексія й аналітична перевірка щодо попередніх гіпотез. Водночас така рефлексія та перевірка можуть бути не виконані або виконані не в повному обсязі. У цьому випадку суб’єктивні уявлення залишаються не лише не верифікованими, але й не проблематизованими, що призводить до суб’єктивного злиття образу об’єкта та самого об’єкта. Саме такі уявлення становлять потенційну підставу для появи смішного. У статті проаналізовано деякі умови, які приводять до виокремлення у свідомості індивіда суб’єктивних уявлень про об’єкт від самого об’єкта. Передусім, ідеться про прийоми, які використовуються в гуморі. Їх аналіз дає змогу продемонструвати дію тих механізмів, які приводять до появи смішного, та унаочнити ту психічну реальність, яка за ними стоїть.
Keywords: смішне; гумор; суб’єктивні уявлення; рефлексія