Детермінанти самоздійснення особистості - Gulyas, I. A. (Психологічні перспективи, 2011)
У статті висвітлено підходи щодо сутності поняття самоздійснення. Запро-поновано авторське його визначення. Показано зв’язок між самоздійсненням, самореалізацією й саморозвитком. Розкрито особистісні детермінанти самоздій-снення (мотиваційно-смислові), зокрема потреби, мотиви, цілі та сенс життя особистості. Особливу увагу приділено ціннісним орієнтаціям, які визначають пріоритетну сферу життєдіяльності людини, а також можливі способи її прояву – власне процес самоздійснення особистості. Зазначено, що повнота самоздійснення залежить від того, наскільки людина розкрила свої здібності, а життя й діяльність відповідають її інтересам, прагненням.
Keywords: самоздійснення самореалізація саморозвиток детермінанти самоздійснення ціннісні орієнтації особистість