Модель факторів, що обумовлюють сприйняття ситуації - Savchenko, O. V. (Психологічні перспективи, 2011)
У статті висвітлено обмеження диспозиційного підходу до аналізу поведінки суб’єкта, визначено основні положення ситуативного підходу. Автор наводить модель факторів, що обумовлюють сприйняття ситуації. Запропонована модель враховує подвійність позиції суб’єкта (просторовий аспект), подвійну спрямованість факторів, що детермінують (часовий аспект), подвійний характер дій, які здійснює суб’єкт (інформаційний аспект) та подвійну роль суб’єкта в генезисі ситуації (енергетичний аспект).
Keywords: ситуація ситуативний підхід образ ситуації репрезентація