РОЗРОБКА ТА ПСИХОМЕТРИЧНА ПЕРЕВІРКА ОПИТУВАЛЬНИКА «НАВЧАЛЬНА САМОЕФЕКТИВНІСТЬ ДОРОСЛОГО» - Galtseva, Tetiana (Психологічні перспективи, 2018)
У статті представлено процедуру розробки та психометричної перевірки авторського опитувальника, що розкриває рівень навчальної самоефективності дорослого і її структурних компонентів. Для з’ясування внутрішньої будови опитувальника та перевірки його відповідності побудованій теоретичній моделі навчальної самоефективності застосовано факторний аналіз, що дав змогу з достатньо високим рівнем надійності диференціювати п’ять його шкал. Опитувальник складається з 32 тверджень. Шкали ідентифіковані як «Впевненість у власній навчальній здатності», «Ціннісно-смислове ставлення до навчальної діяльності», «Мотиваційно-цільова спрямованість у навчанні», «Відповідальність за навчання та саморозвиток», «Прогностично-рефлексивна здатність до навчання». Сумарний результат представлено шкалою «Загальний показник навчальної самоефективності». Розроблено тестові норми для кожної шкали.Установлено статистично значущі кореляційні зв’язки між шкалами навчальної самоефективності дорослого й мотивацією успіху або запобігання невдачі (методика МУН А. А. Реана). Виявлено кореляційні зв’язки між шкалами навчальної самоефективності дорослого та шкалами тесту «Впевненості в собі» (В. Г. Ромек), шкалою загальної самоефективності особистості (Р. Шварцер, М. Єрусалем в адаптації В. Г. Ромека). Виявлено високу критеріальну валідність розробленої методики. Результати проведенного дослідження засвідчують, що авторський опитувальник може використовуватися широким колом дослідників і психологів-практиків у діагностичній, консультативній та дослідницькій роботі.
Keywords: навчальна самоефективність дорослого, опитувальник, валідність, надійність, психометрія.