ПСИХОСЕМАНТИЧНИЙ ПРОСТІР ПРЕКОНВЕНЦІЙНОЇ, КОНВЕНЦІЙНОЇ Й ПОСТКОНВЕНЦІЙНОЇ МОРАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ ОСОБИСТОСТІ - Tymosh, Yuliya (Психологічні перспективи, 2018)
У статті відображено результати теоретичного й емпіричного дослідження різних стадій і рівнів моральної свідомості особистості студента, а також виокремлено психосемантичний простір цих стадій. Основна мета психосемантичного дослідження – реконструкція семантичних просторів – унаочнення змісту свідомості, представлення її значеннєво-смислової структури у всьому розмаїтті можливих зв’язків. Установлено, що всі проявлені стадії моральної свідомості: преконвенційний, ковенційний, постконвенційний – виявляються  переважно на високому рівні. Відповідно, студенти гнучко використовують різні види моральної свідомості залежно від ситуації. Виявлено, що, демонструючи преконвенційний, конвенційний і постконвенційні стадії, студенти переважно перебувають на високому рівні їх сформованості. Спостерігаємо однакові асоціації з високою частотністю в осіб із різними стадіями моральної свідомості, серед них – совість, увічливість, чесність. Спільні семантичні універсалії моральності для цих осіб свідчать на користь одночасного вираження різних стадій моральної свідомості в осіб юнацького віку й можливості прояву цих стадій відповідно до ситуації. Водночас існують та відмінності, які виражають специфіку кожної зі стадій. Так, на преконвенційній стадії простежуємо асоціації: допомога, людина, друг, партнер, – що свідчить про важливість взаємокорисних стосунків між людьми. В осіб із конвенційною стадією спостерігаємо асоціації: закон, правило, справедливість, – тоді як на постконвенційній стадії – добро, гідність, честь, які не траплялися на попередніх стадіях. Змістовий аналіз асоціацій підтверджує якісну інтерпретацію кожної стадії й виражає особливості моральної свідомості студентів. Перспективним уважаємо подальше дослідження моральної свідомості в контексті цілісної особистості студентів.
Keywords: психосемантичний простір, моральна свідомість, студент, добро, стадії розвитку моральної свідомості, асоціації.