РИЗИКИ ПРОФЕСІЙНОГО ЗДОРОВ’Я: ВІД «НЕАДЕКВАТНОГО» СТИЛЮ КЕРІВНИЦТВА ДО ТРАНСФОРМАЦІЙ ПРОФЕСІЙНОГО САМОСТАВЛЕННЯ ПЕДАГОГА - Dziuba, Tetyana (Психологічні перспективи, 2017)
У статті вміщено результати емпіричного дослідження ризиків професійного здоров’я педагогів, зокрема особливостей трансформацій професійного самоставлення педагога під впливом «неадекватного» стилю керівництва. Визначено ключові поняття досліджуваної проблеми: професійне здоров’я, ризики професійного здоров’я, професійне самоставлення й «неадекватний» стиль керівництва. Підкреслено, що деструктивні ознаки професійного самоставлення (неадекватна самооцінка та негативна оцінка педагогом своєї праці) формуються під впливом різноманітних факторів професійного середовища. «Неадекватний» стиль керівництва розглянуто як один із таких факторів трансформацій професійного самоставлення, що суттєво впливає на професійне здоров’я педагога. Наведено й прокоментовано результати емпіричного дослідження особливостей взаємозв’язків між фактором «неадекватний» стиль керівництва (використано авторський опитувальник «Ризики професійного здоров’я») та окремими показниками професійного самоставлення (методика К. В. Карпінського, О. М. Колишко). Проаналізовано достовірно значущі закономірності прямих і непрямих кореляційних зв’язків за такими показниками, як інтегративна шкала «самоефективність у професії», що складається зі шкал «самокерівництво в професії» та «самооцінка особистісного зростання в професії»; «внутрішня конфліктність особистісного зростання в професії»; «самоприниження в професії». Зроблено висновок, що вплив «неадекватного» стилю керівництва на професійне самоставлення педагога містить низку суттєвих небезпечних ознак для його професійного здоров’я: підвищує тривожність, вразливість працівника; руйнує в нього надію на добре ставлення до нього й на успіхи професійного кар’єрного зростання; проектується в негативному, недовірливому або недоброзичливому ставленні до інших суб’єктів професійної діяльності.
Keywords: професійне здоров’я, ризики професійного здоров’я професійне самоставлення, «неадекватний» стиль керівництва.