ПСИХОЛІНГВІСТИЧНІ МАРКЕРИ МОВЛЕННЯ ОСІБ У РІЗНИХ ЕМОЦІЙНО-ПСИХІЧНИХ СТАНАХ - Odintsova, Anastasia М. (Психологічні перспективи, 2017)
У статті викладено результати експериментально-діагностичного дослідження психолінгвістичних маркерів осіб у різних емоційно-психічних станах. Розкрито значення емоційного стану та його зовнішнього прояву під час виконання життєвої ролі та сприйняття ролей навколишніх людей. Дослідження психолінгвістичних маркерів проводили за допомогою аналізу авторських казок. Теоретично й емпірично обґрунтовано ефективність застосування методів казкотерапії, зокрема казкоаналізу, у дослідженні психолінгвістичних маркерів осіб у різних емоційно-психічних станах. В основній частині висвітлено результати емпіричного дослідження, яке проводили в три етапи. Перший етап – діагностичне дослідження за авторською анкетою «Ставлення до власної ролі» та методикою багатофакторного дослідження особистості Кеттелла (форма С). На другому етапі було здійснено процедуру факторного аналізу. Третій етап – аналіз казкового матеріалу. У дослідженні взяли участь студенти віком від 18 до 23 років. Виокремлено психолінгвістичні маркери, що відповідають кожному типу життєвої ролі й типовим емоційним станам. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше на емпіричному рівні за дапомогою казкоаналізу досліджено емоційні стани. Отримані результати можуть бути використані для подальших психолінгвістичних досліджень, розроблення діагностичного й терапевтичного інструментарію.Ключові слова: емоційні стани, життєва роль, казкоаналіз, психолінгвістичні маркери, життєвий шлях.