Логічний аналіз форм гумору при патологізації особистості. - Krupelnytska, Lyudmila F.; Shportun, Oksana M. (Психологічні перспективи, 2017)
У статті проаналізовано форми гумору при патологізації особистості. Різноманітні форми вияву гумору відповідно до запропонованої нами регуляторно-рівневої моделі відображають домінування певного рівня регуляції – біологічного, соціального, рефлексивного, особистісного. У нормі функціонування гумору відбувається за участю різних рівнів регуляції за фонового контролю особистісного рівня. Вимкнення ж особистісного рівня контролю або ригідна фіксація на певному рівні регуляції – найбільш типові порушення за психічної патології. За основу аналізу взято дві складові частини гумору: когнітивну й афективну та найбільш поширені порушення цих складників при психічних розладах. Якщо в когнітивній парадигмі йдеться про невідповідність на рівні ідей, когніцій, то в афективній – про афективну невідповідність, суперечність між афектами, якими «заряджені» когніції, що зіштовхуються. Зосереджено увагу на варіантах поєднання змістових складників когнітивної сфери з різновидами функціонування афективної сфери. До найпоширеніших порушень когнітивної сфери віднесено зниження рівня процесів узагальнення й абстрагування та викривлення процесу узагальнення; до порушень афективної сфери – афективну лабільність, афективну ригідність, депресивні та маніакальні тенденції, емоційну тупість. Зміни в будь-якому компоненті відображаються на характері функціонування гумору. Ураховуючи, що таких змін при розвитку патології в кожному компоненті може бути багато, можливих комбінацій, що результуються в змінах тих чи тих параметрів гумору, буде ще більше. Відповідно, описано 17 співвідношень когнітивної й афективної складників, які утворені комбінаціями різних варіантів порушень.Ключові слова: форми гумору, патологізація гумору, когнітивний складник, афективний складник, співвідношення когнітивного та афективного складників.