ОСОБИСТІСНИЙ ПРОСТІР СУЧАСНОЇ МОЛОДІ: ОСОБЛИВОСТІ АДАПТАЦІЙНИХ, МОТИВАЦІЙНИХ ТА ОСОБИСТІСНО-ПОВЕДІНКОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ - Koshyrets, Victor V. (Психологічні перспективи, 2017)
У статті конкретизовано авторську позицію дослідження структурно-функціональних компонентів особистісного простору сучасної молоді в контексті їх соціалізації. Окреслено центральні позиції щодо розуміння соціалізації особистості в об’єктивно-суб’єктивному вимірі, де обов’язковим моментом є розуміння особистісного простору як інтегрованого образу всіх сукупностей діяльності людини, які вона актуально реалізує як суб’єкт індивідуальної діяльності. Запропонована дослідницька позиція вивчення особистісного простору у вигляді внутрішнього інтегрованого образу суб’єктного характеру забезпечує адекватний рівень соціально-психологічної адаптації, становлення соціальної зрілості, самоствердження і самоактуалізації сучасної молоді. Основні структурні компоненти особистісного простору виконують свої специфічні функції: адаптаційний компонент виконує пристосувальну, контролюючу та захисну функції; мотиваційний компонент здійснює стабілізуючу, ідентифікаційну та інноваційну функції; особистісно-поведінковий компонент уміщує організуючу, комунікативну та акумулюючу функції. Проаналізовано співвідношення змісту функціональних ознак структурних компонентів особистісного простору та його психологічних меж, виділено такі якісні характеристики, як цілісність, самоорганізація та відкритість особистісного простору. Обґрунтовано, що стійкі мотиваційні тенденції поведінки, персоналізовані зв’язки із соціальним світом, становлення зрілого Я-соціального на рівні групової та індивідуальної реалізації сприяють переорієнтації на цільові ознаки розвитку, прояву ініціативності, пошуку інновацій, індивідуальній активності й самореалізації. Ключові слова: особистісний простір, адаптаційний, мотиваційний, особистісно-поведінковий компоненти, соціалізація, внутрішній інтегрований образ суб’єктного характеру, сучасна молодь.