ДОСВІД РОЗРОБЛЕННЯ ОПИТУВАЛЬНИКА «КОНФІГУРУВАННЯ ПСИХОЛОГІЧНИХ МЕЖ ОСОБИСТОСТІ» - Karelin, Pavlo A. (Психологічні перспективи, 2017)
Стаття містить послідовне описання побудови й валідизації багатошкального особистісного опитувальника, який ґрунтується на авторській  моделі конфігурування психологічних меж особистості. Проаналізовано деякі сучасні підходи щодо розуміння феномену психологічних меж особистості й актуальний стан тестологічних здобутків на цю тему в психодіагностичній галузі. Наведено емпіричну операціональну модель конфігурування психологічних меж особистості. Психологічні межі показані як функціональні органи особистості. Операціонально визначено ключові параметри психологічних меж особистості для подальшого їх дослідження за допомогою тестів. Розкрито сутність поняття конфігурування психологічних меж особистості. Описано зміст поняття психологічний суб-простір особистості (вимір психологічного простору особистості) й емпіричну процедуру виокремлення психологічних суб-просторів особистості, що найчастіше задіяні в діадній комунікації. Вирізнено типи й основні етапи конфігурування психологічних меж особистості в міжособистісній взаємодії. Розглянуто низку психометричних процедур, задіяних під час конструювання методики. Наведено двохетапну процедуру забезпечення змістовної валідності опитувальника «Конфігурування психологічних меж особистості». Також перелічено деякі психометричні процедури побудування й корекції шкал опитувальника. Розгорнуто схарактеризовано оригінальну змістовну структуру шкал методики. Перелічено основні шкали опитувальника та спосіб їх оцінювання. Наведено результати апробаційного експерименту й здійсненого статистичного аналізу. Схарактеризовано емпіричну вибірку пілотажного тестування та принципи її формування. Зазначено зміст і послідовність прийомів для забезпечення очевидної та дискримінативної валідності, а також достовірності шкал опитувальника. Доведено валідність і надійність розробленого тесту. Окреслено сфери його застосування.Ключові слова: особистісний опитувальник, конфігурування психологічних меж особистості.