ДО ПИТАННЯ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ ТЕОРІЇ ТРАНСАКТИВНОЇ ПАМ’ЯТІ - Кальницька, Катерина Олексіївна (Психологічні перспективи, 2014)
Статтю присвячено вивченню історії виникнення та розвитку сучасної теорії трансактивної пам’яті Д. Веґнера як спроби аналізу групової психіки. Сутність феномена трансактивної пам’яті визначено як сукупне знання, локалізоване в пам’яті окремих членів групи, і способи його передачі іншим. Проаналізовано розвиток трансактивних процесів: кодування, збереження та відтворення інформації; розглянуто індикатори трансактивної пам’яті: спеціалізацію, координацію, достовірність, що виникають унаслідок її розвитку, та відзначено специфіку групових завдань, для яких механізми трансактивної пам’яті підвищують продуктивність діяльності групи. Векторами подальших досліджень і сфер застосування цього групового феномена, що розкриває взаємодію між пам’яттю окремих індивідів із процесами, які поновлюють інформацію в цій пам’яті, є вивчення динаміки еволюції поняття, розвитку систем трансактивної пам’яті у віртуальних командах, у бізнес-середовищі, на організаційному рівні, посиленому інформаційними технологіями. Ключові слова: трансактивна пам’ять, група, трансактивні процеси, інди- катори трансактивної пам’яті, продуктивність групи. Kalnytska K. О. On the Emergence and Development of the Transactive Memory Theory. The article is devoted to the history of emergence and further development of the modern theory of transactive memory as an attempt of group mind analysis. The author defines the essence of the phenomenon of transactive memory as a collective knowledge accumulated in the memories of single group members; furthermore, she describes how this knowledge is transmitted to the others. The development of transactive processes (encoding, storage and retrieval) as well as indicators of transactive memory (specialization, coordination, and credibility, which evolve as a result of transactive memory development) are discussed. It is shown that mechanisms of transactive memory improve the group performance when used with certain tasks. Further study and application of transactive memory theory can be extended to the following domains: study of the evolution of the notion, transactive memory development in the virtual teams, in business environment, on the organi- zational level, facilitated by informational technologies. Keywords: transactive memory, group, transactive processes, indicators of transactive memory, group performance. Кальницкая Е. А. К вопросу о возникновении и развитии теории трансактивной памяти. Статья посвящена изучению истории возникновения и развития современной теории трансактивной памяти Д. Вегнера как попытки анализа групповой психики. Сущность феномена трансактивной памяти опре- делена как совокупность знаний, локализированных в памяти отдельных членов группы, и способы его передачи другим. Проанализировано развитие трансактивных процессов: кодирование, сохранение и воспроизведение информации; рассмотрены индикаторы трансактивной памяти: специализация, координация, достоверность, возникающие в результате ее развития, и определена специфика групповых заданий, для которых механизмы трансактивной памяти повышают продуктивность деятельности группы. Векторами дальнейших исследований и сфер применения данного группового феномена, раскрывающего взаимодействие между памятью отдельных индивидов и процессов, обновляющих информацию в этой памяти, является изучение динамики эволюции понятия, развитие систем трансактивной памяти в виртуальных командах, в бизнес-среде, на организационном уровне, усиленном информационными технологиями. Ключевые слова: трансактивная память, группа, трансактивные процессы, индикаторы трансактивной памяти, продуктивность группы.