ПСИХОЛОГІЧНІ БАР’ЄРИ У ЗДІЙСНЕННІ ПОЛІТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЖІНКАМИ-ЛІДЕРКАМИ (ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ КОНТЕНТ-АНАЛІЗУ ГЛИБИННИХ ІНТЕРВ’Ю ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД) - Євменова, Тетяна Миколаївна (Психологічні перспективи, 2014)
У статті представлені результати емпіричного дослідження психологічних бар’єрів, які перешкоджають ефективній діяльності жінок – політиків місцевого рівня. Було з’ясовано, що жінки-лідерки в політичній діяльності зустрічаються із 7 групами психологічних бар’єрів, які стосуються особистісної сфери, стратегій побудови кар’єри, гендерних очікувань у політичній сфері, рамкових бар’єрів, комунікаційних бар’єрів та труднощів, зумовлених рольовими розподілами в родині. Визначений гендерно специфічний зміст психологічних бар’єрів жінок − політичних лідерок місцевого рівня. Відмінністю стратегій політичної кар’єри жінок-лідерок є їхня самостійність і створення власної команди, тоді як чоловіки і нелідери приєднуються до теперішньої владної вертикалі, стаючи її гравцями. Визначені в лідерок негнучкість та принциповість у стосунках створюють комунікативний бар’єр, що виявляється як у відносинах із керівництвом, так і з колегами-чоловіками. Останнє формує окремий феномен мовчазного взаємоігнорування статей, визначений нами як «стіна мовчання». Особливістю рамкових перешкод для жінок порівняно з рештою груп стали труднощі, пов’язані із правозастосуванням. Перешкоди, зумовлені різницею в гендерних очікуваннях, для жінок-лідерок пов’язані з вірою в менш ефективну роботу себе як політиків з усіх боків – з боку чоловіків, інших жінок та із власного боку. Натомість чоловіки навпаки очікують успішної політичної кар’єри від себе та колег своєї статі. Встановлена значуща різниця між жінками-лідерками та жінками нелідерами щодо бар’єрів, пов’язаних із родиною. З’ясовано, що жінки- лідерки мають значну емоційну підтримку в своїх родинах та отримують допомогу при виконанні домашньої роботи. Нелідерки намагаються робити все власноруч, при цьому в них домінує почуття провини через недостатній витрачений на родину час. Для політичної кар’єри чоловіків сімейний чинник ви- явився взагалі не впливовим. Ключові слова: жіноче лідерство, гендер, психологічні бар’єри, жіноча участь. Yevmenova T. M. Psychological Barriers in Political Activities of Woman- leaders (Content Analysis of Deep Interviews with Members of Local Councils). This paper presents the results of an empirical study of psychological barriers that prevent the effective operation of women − politicians at the local level. There were classified 7 groups of psychological barriers which affect women in their political activities. They are related to the personality sphere, career strategies, gender expectations in the political sphere, the framework barriers, communication barriers and challenges related with gender patterns in the family. The paper determines gender-specific meaning of psychological barriers of women political leaders at the local level. The difference in strategies of political careers of women leaders is their independence and creation of their own team. While men and non-leaders just join the existing power hierarchy, becoming its players. Rigidity and integrity in relationships, that are common to the women-leaders, create communication barriers in both the relations with management and affiliate men. That forms the phenomenon of quiet ignoring by both genders. We identify it as «wall of silence». Peculiarity of the framework obstacles for women − compared to other groups – are the difficulties related with the law enforcement. Interferences caused by differences in gender expectations for women leaders associated with the belief that they are less efficient as the politicians. This belief is circulates either between men, other women or among themselves. Instead, men, on the contrary are expect to have a successful political career. The paper also determines significant difference between women-leaders and women non-leaders on barriers related to the family. It was founded that women- leaders have a significant emotional support from their families and get help with homework. While women non-leaders are trying to do everything themselves and feel guilty, because they pay less attention to their family. At the same time, the family factor appeared to be unessential − for their political career. Keywords: women’s leadership, gender, psychological barriers, women, policy. Евменова Т. Н. Психологические барьеры в осуществлении политической деятельности женщинами-лидерами (по результатам контент-анализа глубинных интервью депутатов местных советов). В статье представлены результаты эмпирического исследования психологических барьеров, препятствующих эффективной деятельности женщин − политиков местного уровня. Было выяснено, что женщины-лидеры в политической деятельности сталкиваются с 7 группами психологических барьеров, которые касаются личностной сферы, стратегий построения карьеры, гендерных ожиданий в политической сфере, рамочных барьеров, коммуникационных барьеров и трудностей, обуслов- ленных ролевыми делениями в семье. Определено гендерно-специфическое содержание психологических барьеров женщин − политических лидеров местного уровня. Отличием стратегий политической карьеры женщин-лидеров является их самостоятельность и создание собственной команды, тогда как мужчины и нелидеры присоединяются к существующей властной вертикали, становясь ее игроками. Присутствующие у лидеров негибкость и принципиальность в отношениях создают коммуникативный барьер, который проявляется как в отношениях с руководством, так и с коллегами-мужчинами. Последнее формирует отдельный феномен молчаливого взаимоигнорирования полов, определенный нами как «стена молчания». Особенностью рамочных препятствий для женщин по сравнению с остальными группами стали трудности, связанные с правоприменением. Препятствия, обусловленные разницей в гендерных ожиданиях, для женщин-лидеров связаны с верой в менее эффективную работу себя как политиков с разных сторон − со стороны мужчин, других женщин, а также самоожидания. Зато мужчины, наоборот ожидают успешной политической карьеры от себя и коллег своего пола. Установлена значимая разница между женщинами-лидерами и женщинами-нелидерами касательно барьеров, связанных с семьей. Выяснено, что женщины-лидеры имеют значительную эмоциональную поддержку в своих семьях и получают помощь при выполнении домашней работы. Не лидеры пытаются делать все собственноручно, при этом в них доминирует чувство вины из-за недостаточного времени, затраченного на семью. Для политической карьеры мужчин семейный фактор оказался вообще не влиятельным. Ключевые слова: женское лидерство, гендер, психологические барьеры, женки, політика.