ВНУТРІШНЬОГРУПОВА ВЗАЄМОДІЯ У ШКІЛЬНОМУ КЛАСІ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ У ПІДЛІТКІВ ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СОЦІАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ - Kurliuk, Marianna (Психологічні перспективи, 2015)
У статті розглянуто особливості внутрішньогрупової взаємодії у шкільному класі як чинника формування в підлітків залежності від соціальної мережі. Проаналізовано поняття внутрішньогрупової взаємодії, її основних показників та проявів. Визначено важливі аспекти підліткового віку, такі як інтимно-осо- бистісне спілкування з однолітками, соціальне життя, оцінка оточення, при- належність до групи, авторитет серед близького оточення. Роль близького оточення значною мірою для підлітка відіграє шкільний клас, у якому він проводить більшу частину часу. У разі незадоволеності характером стосунків зі своїми однокласниками у підлітка часто виникає бажання компенсувати невдачі у реальному спілкуванні, за допомогою віртуального – у соціальній мережі, яка надає підлітку нові можливості. У статті наводено і переваги, і недоліки вико- ристання соціальної мережі. Зроблено висновок, що використання соціальних мереж допомагає підлітку розширити межі спілкування, легко знаходити однодумців та емоційно близьких людей, реалізувати потреби у приєднанні до групи та у визнанні. Проте надмірне (патологічне) використання соціальної ме- режі може спричинити формування залежності від неї. Про залежність від соціальної мережі можна говорити тоді, коли потреба у її використанні вихо- дить на перший план, витісняючи інші види діяльності підлітка та замінюючи спілкування у реальному житті.