Лінгвокультурний прояв «Gemeinde»/»громади» в наративах канзаських менонітів із Волині - McCabe-Juhnke, John (Психологічні перспективи, 2015)
У статті розкрито аспекти вивчення усного наративу в культурному середовищі волинських менонітів швейцарського походження, які зараз мешкають у м. Маундріджі (штат Канзас, США). Їхні пращури належали до конгрегації менонітів, які емігрували 1874 року з Волинської губернії, що на той час перебувала у складі Російської імперії. Ці іммігранти прагнули зберегти чуття Gemeinde (громади) – особливої релігійної спільноти з тісними внутрішньогруповими зв’язками, відокремленої від зовнішніх спільнот. Автор цього дослідження – волинський меноніт швейцарського походження – записав на плівку і взяв за основу свого дослідження інтерв’ю з нащадками волинських менонітів у другому та третьому поколінні з міста Маундріджа. Під час мовного аналізу розповідей виявлено аспекти обопільного соціокультурного впливу громади на формування норм швейцарських менонітів. Подальший аналіз наративів засвідчив той факт, що «швейцарські» волиняни відчувають внутрішній конфлікт між «індивідуальним» і «колективним». У своїх розповідях вони здебільшого виявляють риси природного, несвідомого, аніж інтенційного чи публічного дискурсу. Це свідчить про їхню схильність до «скромності», типової для представників цієї громади, попри їхню очевидну вправність в оповідуванні. У їхніх розповідях також простежуються зумовлені контекстом громади особливі лексико-стилістичні засоби, зокрема діалектизми, «внутрішньогруповий код», послуговування властивими лише для цієї громади жанрами, що є маркерами належності й прояву в мові спільних для носіїв глибинних ознак «Gemeinde».