ОСОБЛИВОСТІ Й ДИНАМІКА ПСИХІЧНИХ СТАНІВ ОСОБИСТОСТІ В КРИЗОВИХ УМОВАХ - Uvarova, Svitlana (Психологічні перспективи, 2016)
У статті обґрунтовано актуальність вивчення особливостей травматичних переживань людини, яка перебуває в кризових умовах. Наголошено, що аналіз особливостей психічних станів, зумовлених кризовими подіями й ситуаціями, суттєво розширює можливості ефективної організації та надання дієвої психологічної допомоги особистості. Проаналізовано змістові й динамічні аспекти психічних станів, спричинених кризовими подіями, а також предметні галузі психологічної науки, що вивчають вплив кризових ситуацій на психічне функціонування людини. Висвітлено психологічний зміст понять стрес, гостра реакція на стрес, травматичний стрес, посттравматичний стресовий розлад у контексті розгляду процесу появи травматичних наслідків кризових подій. Представлено основні підходи до визначення форм, рівнів і стадій переживання стресу. Розкрито поняття еустресу, дистресу. Схарактеризовано основні ситуаційні реакції на стресову подію. Описано динаміку появи симптомів у перші дні після психотравмувальних ситуацій, етапи розвитку психологічних переживань. Розкрито психологічну картину травматичного стресу та розглянуто основні його фази. Виділено основні характеристики травми, які визначають появу травматичного стресу. Визначено особливості травматичних спогадів (непослідовність, неоднорідність, відсутність значних фрагментів травматичної події, яскравість образів та супроводження сильними, виснажливими емоціями, фізичними відчуттями тощо). Висвітлено особливості розвитку, специфіку проявів, види та особливості протікання посттравматичних стресових розладів. Ключові слова: кризові умови, травматичні події, стрес, гостра реакція на стрес, травматичний стрес, посттравматичний стресовий розлад.