ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ МІГРАНТІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ДОЗВІЛЛЄВО-ТАНЦЮВАЛЬНИХ ПРАКТИК - Smotritsky, Andriy (Психологічні перспективи, 2016)
У статті розглянуто особливості перебігу процесу соціально-психологічної адаптації у мігрантів, що займаються дозвіллєво-танцювальними практиками. Виділено специфічні риси, що характеризують дозвіллєво-танцювальні практики як унікальну соціально-психологічну технологію взаємної адаптації добровільних мігрантів та місцевих жителів. Проаналізовано перспективу емпіричного дослідження соціально-психологічної адаптації як багатоаспектного феномену: процес, здатність та результат. Обґрунтовано концептуальну модель емпіричного дослідження соціально-психологічної адаптації добровільних мігрантів за допомогою дозвіллєво-танцювальних практик. Показано емпіричні інструменти комплексного дослідження соціально-психологічної адаптації добровільних мігрантів.Обґрунтовано потребу розробки авторської методики експертної оцінки ДТП-складників соціально-психологічних механізмів адаптації. Здійснено операціоналізацію поняття «дозвіллєво-танцювальні практики». Виділено індикатори дозвіллєво-танцювальних складників механізмів соціально-психологічної адаптації добровільних мігрантів. Феномен стильово-імпровізаційного самовираження представлений як характеристика засобу соціально-психологічної адаптації мігрантів. Розроблено процедуру проведення експертної оцінки в ході формувального експерименту − тренінгу дозвіллєво-танцювального впливу на процес соціально-психологічної адаптації мігрантів. Запропоновано концепцію інтерпретації результатів дослідження.Наведено результати емпіричного дослідження з використанням авторської методики експертної оцінки ДТП-складників соціально-психологічних механізмів адаптації мігрантів: субкультурна ідентифікація, емоційне співнастроювання, самоактуалізація. Проаналізовано динаміку змін показників індикаторів ДТП-складників соціально-психологічних механізмів адаптації добровільних мігрантів.Зроблено висновки та запропоновано перспективи подальших досліджень феномену дозвіллєво-танцювальних практик у контексті вивчення процесів сприйняття, обробки й представлення інформації. З цією метою вказано на потребу вдосконалення діагностичного інструментарію та програми тренінгу дозвіллєво-танцювального впливу на процес соціально-психологічної адаптації мігрантів.Ключові слова: соціально-психологічна адаптація мігрантів, дозвіллєво-танцювальні практики, дозвіллєво-танцювальні складники механізмів соціально-психологічної адаптації мігрантів, стильово-імпровізаційне самовираження, методика експертної оцінки.