ПСИХОЛОГІЯ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН ІНТЕГРАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Sergeyeva, Alla (Психологічні перспективи, 2016)
У статті подано результати теоретико-емпіричного аналізу й систематизації психологічних чинників трансформації інтегральної ідентичності особистості. Уточнено зміст психологічного феномену інтегральної ідентичності, здійснено аналіз основних концептуальних підходів до вивчення інтегральної ідентичності, проведено експлікацію та опис зовнішніх і внутрішніх чинників трансформаційної зміни ідентичності, висвітлено сучасні тенденції в дослідженні особистісних чинників трансформації ідентичності (особливості самоставлення, особистісна готовність до змін у своєму житті). У результаті емпіричного дослідження встановлено наявність неоднозначних кореляційних зв’язків між показниками інтегральної ідентичності та особливостями самоставлення. Більшість показників інтегральної ідентичності (легкість у зміні своєї ідентичності, активність у її побудові, широта пошуку своєї ідентичності, статуси ідентичності в релігійній, національній та гендерній сферах соціальних відносин) демонструють значущі взаємозв’язки з компонентами самоставлення (самоповага, очікування позитивного ставлення від інших, самоінтерес, самоприйняття). Ключові слова: інтегральна ідентичність, структурні складники інтегральної ідентичності, психологічні чинники (особливості самоставлення, особистісна готовність до змін).