ПСИХОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОФЕСІЙНО ЗНАЧУЩИХ ЦІННОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ - Potapchuk, Lyudmyla; Kordunova, Nataliya (Психологічні перспективи, 2016)
У статті подано теоретичний та емпіричний аналіз професійно значущих цінностей студентів, що виступають для майбутнього педагога як стратегічні цілі його діяльності. Проаналізовано наукові підходи до розуміння понять «цінність» та «ціннісні орієнтації». Встановлено зв’язок із такими поняттями, як «особистість», «життєва позиція», «професійна діяльність». Цінності – це складний соціально-психологічний феномен, який характеризує спрямованість та зміст активної особистості. Ґрунтуючись на цінностях, особистість визначає свою життєву позицію, що впливає на світогляд у цілому. Показано, що ціннісні орієнтації є важливим компонентом структури особистості, у них ніби резюмується весь життєвий досвід, накопичений у її індивідуальному розвитку. Розроблено програму емпіричного дослідження. Визначено групу цінностей, які мають високий рівень значущості для здобуття майбутньої професії. Емпірично встановлено, що на цьому віковому етапі продовжується формування професійно значущих цінностей, вони ще незавершені й потребують корекції протягом подальших змін. Акцентовано увагу на необхідності подальших досліджень для створення програм тренінгових занять для формування цінностей у студентів залежно від їх індивідуальних особливостей. Ключові слова: особистість, цінності, ціннісні орієнтації, професійні цінності, професійна сфера, професійна діяльність.