ГОТОВНІСТЬ ОСІБ, ЯКІ ВІДБУВАЮТЬ ПОКАРАННЯ З ВИПРОБУВАННЯМ, ДОПОМАГАТИ ІНШИМ - Klymkiv, Roksolana (Психологічні перспективи, 2016)
У статті розкрито необхідність психологічної роботи з формування складників просоціальних взаємин в осіб, які перебувають під опікою новоствореного органу пробації, яке має йти паралельно з їхнім залученням до волонтерських проектів. Розглянуто рівень готовності до альтруїзму в осіб, що відбувають покарання з випробуванням, як завершального етапу психологічної програми їхньої підтримки. Обґрунтовано застосування психодіагностичної методики «Альтруїзм – Нональтруїзм» (Я. Слівак). Вибір методики зумовлений її адаптацією до українських соціокультурних реалій, високою валідністю та надійністю, що дає змогу з’ясувати рівень альтруїзму – нональтруїзму. Результати психодіагностичної методики, їхня статистично-математична обробка засвідчили результативність попередньої психокорекційної роботи. Виявлено середній рівень готовності до альтруїзму досліджуваних та тенденцію до його підвищення. З’ясовано статеві відмінності характеру просоціальних взаємин в осіб, що відбувають покарання з випробуванням. У чоловіків показник готовності до предметно-діяльнісної допомоги вищий, ніж у жінок. Натомість у жінок етико-правовий та емпатичний характер просоціальних взаємин більш виражений, ніж предметно-діяльнісний. Ці статеві відмінності сформованості альтруїзму зумовлюють специфіку подальшої психокорекційної роботи. Окреслено перспективний метод подальшого формування просоціальних взаємин у засуджених осіб. Цим методом є діалогічний аналіз (спільно з психологом) поведінкових шаблонів, які містяться в сімнадцяти завданнях (проблемних ситуаціях) методики «Альтруїзм–Нональтруїзм». Досвід психокорекційної роботи з особами, що відбувають покарання з випробуванням, дає змогу доповнити метод діалогічного аналізу методом реінтерпретації проблемних ситуацій у процесі групового заняття з особами, які проходять психологічну програму підтримки засуджених. Ключові слова: альтруїзм, формування, просоціальні взаємини, психокорекційна робота.