Громадянська ідентичність у контексті сучасної світової психологічної думки - Petrovska, Inga (Психологічні перспективи, 2016)
Аналіз сучасних теоретичних концепцій громадянської ідентичності виявив еклектичність розуміння поняття громадянська ідентичність, недостатню обґрунтованість його розуміння як самостійної категорії, поза прив’язкою до категорій громадянськості або національної ідентичності та свідомості, що неминуче зумовлює редукціонізм у її вивченні (або педагогічного, або політологічного, соціально-історичного характеру). Несистемність розуміння співвідношень між різноманітними соціальними й політичними ідентичностями особистості, взаємосуперечливі погляди і щодо змісту домінувальних та підпорядкованих щаблів ієрархії відповідних ідентичностей, і щодо їх структури зумовлює строкатість, фрагментарність наукових уявлень про ідентичності загалом і про громадянську ідентичність зокрема. Варто зазначити редукційність наукових диспозицій щодо вивчення громадянської ідентичності поза контекстом глобалізаційних– антиглобалізаційних тенденцій розвитку суспільств − і західних, і євразійських. Розгортання процесів світової політики зумовлює посилення еміграційних–імміграційних рухів і готовності сучасної людини свідомо змінювати своє громадянство (за стабільності етнічної та релігійної ідентичності). Глобалізація передбачає абстрагування громадянської ідентичності від етнічних й інших соціобіологічних ознак, а також її домінування над іншими видами ідентичностей. У сучасній науці доволі гостро стоїть проблема, наскільки громадянська ідентичність взагалі може поєднати в собі риси абстрактності (неприв’язаності до характеристик території, етносу, релігії) і водночас конкретності (тобто залишатися функціональною, дієвою, впливовою в контексті інших особистісних утворень). Громадянську ідентичність потрібно вивчати в контексті її швидкої, суперечливої і часом пепередбачуваної динаміки, тенденції до абстрагування, утворення наднаціональних ідентичностей. Виникає потреба розроблення адекватного несуперечливого розуміння громадянської ідентичності як окремої соціально-психологічної категорії, цілісної концепції громадянської ідентичності, яка включала б у себе модель її структури й типів. Ключові слова: громадянська ідентичність, етнічна ідентичність, національна ідентичність, європейська ідентичність, громадянськість, громадянство.