ХВОРОБА НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ ДИТИНИ ЯК ПСИХОТРАВМА У МАТЕРІВ - Мудрик , Алла (Психологічні перспективи, 2023)
Мета. У статті вивчено, уточнено й узагальнено матеріали щодо феномену психотравми, презентовано результати емпіричного дослідження особливостей прояву психотравми у матерів, діти яких хворіють на цукровий діабет. Методи. Описано основні підходи до розуміння та застовування методик діагностики особливостей прояву психотравми. Продіагностовано особливості прояву психотравми у матерів, діти яких хворіють на цукровий діабет за допомогою методик: Госпітальна шкала тривоги та депресії (HADS), «Шкала оцінювання впливу травмівної події» (IES-R), «Шкала самооцінювання щодо наявності ПТСР» (pcl-с) (цивільна версія), Шкала оцінки якості життя (О.Чабан). Результати. Відзначено, що у випадку травмівних подій людина «зустрічається з подіями, що можуть загрожувати життю чи фізичній цілісності людини з великою ймовірністю такі події призведуть до психотравми. Проаналізувавши наукову літературу, присвячену проблематиці психотравми, можемо зазначити, що однією із трамівних подій, що призводять до виникнення та переживання психотравми є важка хвороба близької людини. Матері, діти яких хворіють на цукровий діабет переживають емоційні реакції у зв’язку з хворобою одного з членів сім’ї: розгубленість із-за повної або часткової безпорадності; постійне занепокоєння про майбутнє; почуття страху; відчуття провини; депресію; розчарування; фрустрацію; лють, викликані нерозв’язністю самої проблеми захворювання. Висновки. Виявлено, що у більшості досліджуваних показники тривоги та депресії мають субклінічні прояви. Значна частина респондентів оцінюють реакція на стресову ситуацію (травму) як помірна. Однак, у майже половини вибірки можливе встановлення діагнозу ПТСР, що вимагає додаткового дослідження та уточнення. Результати кореляційного аналізу взаємозв’язку між показниками дозволили виявили ті чинники, що негативно впливають на перебіг та прояв психотравми та знижують ризик виникнення розладів, спричинених психотравмою. Зазначено, що перспективами подальших досліджень є створення програми психологічного супроводу сімей, що мають дітей, хворих на цукровий діабет із використанням ефективних психотерапевтичних технік; вдосконаленняпрограми емпірико-діагностичного дослідження, спрямованого на виявлення особливостей прояву психотравми у такої категорії осіб, зокрема дослідження рівня прояву ПТСР.