ТОЧНІСТЬ МЕТАКОГНІТИВНОГО МОНІТОРИНГУ ТА НАВЧАЛЬНА УСПІШНІСТЬ СТУДЕНТІВ - Августюк, Марія (Психологічні перспективи, 2020)
Мета. Стаття зосереджена на аналізі деяких теоретичних та методологічних аспектів взаємозв’язку між точністю метакогнітивного моніторингу та навчальною успішністю студентів університету. Зокрема, ми виділяємо підходи до розв’язання проблеми зв’язку між точністю метакогнітивного моніторингу та навчальною успішністю, що є досить поширеною проблемою навчальної діяльності ЗВО. Методи. У дослідженні використані теоретичні та порівняльні методи вивчення точності метакогнітивного моніторингу та навчальної успішності студентів університету. Необхідність вивчення деяких теоретичних та методологічних аспектів цього питання була зумовлена впливом точності метакогнітивного моніторингу на навчальну діяльність студентів. Результати. Метою дослідження було на основі теоретичного аналізу розкрити роль метакогнітивного моніторингу в навчальній успішності, проаналізувати, наскільки зміни у моніторингу спричиняють зміни в характері контролю студентів над власною пізнавальною діяльністю, встановити характер взаємозв’язку між рівнями впевненості та успіхами студентів у навчанні тощо. Заслуговує на увагу висновок, що студенти, як правило, надмірно впевнені у своїх самооцінках, і цей ефект надмірної впевненості є найбільшим у студентів з нижчим рівнем здібностей, оскільки вони подвійно обмануті: вони не знають матеріалу і не усвідомлюють також того, що вони не знають. Помилкове переконання, що інформація є зрозумілою тоді, коли це не так, розцінюється як ілюзія знання або надмірна впевненість у знанні; це поняття може бути суттєвою перешкодою для ефективності навчальної діяльності. Висновки. Надбанням є те, що результати аналізу, виявлені в дослідженні, можуть зіграти важливу роль у процесі розуміння взаємозв’язку між точністю метакогнітивного моніторингу та навчальною успішністю студентів університету.