МЕНТАЛЬНІСТЬ, ЕТНІЧНИЙ ХАРАКТЕР, ІДЕНТИЧНІСТЬ ТА ДУХОВНИЙ САМОРОЗВИТОК ПЕРЕСІЧНОГО УКРАЇНЦЯ ЯК ЧИННИКИ ДОЛІ УКРАЇНИ - Kolisnik, Alexey Petrovich (Психологічні перспективи, 2013)
Досвід взаємодії зі світом певної спільноти зберігається в її культурі, яка має матеріальну та духовну сторони. Духовна сторона культури передається через її еталонних носіїв від покоління до покоління. Велику частину культури референтної спільноти людський індивід освоює у ході соціалізації, акультурації та персоналізації мимовільно через ідентифікацію з еталонними особистостями та референтними групами. Референтна культура презентується у психіці людського індивіда у вигляді ментальності як культурного несвідомого, яке ним актуально не усвідомлюється та актуально не контролюється.