ДОСЛІДЖЕННЯ МОТИВАЦІЇ УСПІХУ ЗАЛЕЖНО ВІД ПРОЯВУ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ ЗДІБНОСТЕЙ ПРАЦІВНИКІВ ВИРОБНИЧИХ КОЛЕКТИВІВ - Yudina, Alina (Психологічні перспективи, 2018)
В статті висвітлено проблему дослідження мотивації успіху серед працівників виробничих колективів. Представлено вивчення мотивації успіху і мотивації уникнення невдач серед працівників різних колективів виробничого підприємства. В статті також представлений аналіз психологічних чинників мотивації успіху, зокрема, підприємницьких здібностей: потреби в досягненнях в роботі, потреби в автономії, творчих схильностей, уміння йти на обдуманий ризик, цілеспрямованості і рішучості. Проаналізовано результати вивчення впливу статево-організаційних особливостей на прояв психологічних чинників мотивації успіху. Описано статеві особливості серед управлінців і робітників виробничого підприємства. Представлено результати дослідження категорії успіху і категорії уникнення серед працівників виробничих колективів. Також проаналізовано значимі відмінності між мотивованими і немотивованими працівниками виробничих колективів за рівнем прояву підприємницьких здібностей. Розглянуто особливості прояву підприємницьких здібностей працівників залежно від статі та статусу в організації (посади). Також в статті описано дослідження значимих відмінностей між управлінцями і робітниками виробничого підприємства. Визначено та проаналізовано відмінності між працівниками в кожній групі вибірки: серед управлінців та серед робітників підприємства за рівнем прояву підприємницьких і комунікативних здібностей. Крім того, в статті представлено аналіз взаємозв’язку між посадою, статтю працівників виробничих колективів та психологічними чинниками мотивації успіху. Описано особливості впливу посади і статі на прояв підприємницьких, комунікативних, організаторських здібностей працівників виробничих колективів. Описано дослідження взаємодії мотивації працівників і їх підприємницьких здібностей. Також проаналізовано дослідження взаємодії посади і статі працівників і їх вплив на прояв мотивації на уникнення невдач.