ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ІНТЕЛЕКТУ ЖУРНАЛІСТІВ У СИСТЕМІ КОНВЕРГЕНТНИХ НЬЮЗРУМІВ - Petryk, Oksana V. (Психологічні перспективи, 2017)
У статті теоретично обґрунтовано та емпірично досліджено місце й роль соціального інтелекту журналістів у процесі професійного розвитку особистості. Розглянуто основні напрями розроблення соціального інтелекту в працях зарубіжних та українських авторів. Проаналізовано особливості роботи конвергентних ньюзрумів у сучасному медіапросторі та з’ясовано, що його прикметною характеристикою є високопрофесійні кадри, у становленні яких важливе місце посідає соціальний інтелект як здатність, що зумовлює ефективність міжособистісної взаємодії, соціальної адаптації та реалізації професійних здібностей. Ураховуючи, що сучасне суспільство висуває підвищені вимоги до фахівців, установлено важливу роль соціального інтелекту в бездоганному оволодінні фахівцями журналістики своєю професійною діяльністю і ефективному втіленню фахових завдань, де потрібно налагоджувати взаємодію в колективі та за його межами, правильно розуміти власну поведінку та поведінку інших людей. Емпірично досліджено особливості рівня соціального інтелекту в професійній діяльності журналістів з урахуванням досвіду роботи. Вибірку склали 128 журналістів Волинської області, віком від 21 до 56 років. Дослідження здійснювали за допомогою тесту Дж. Гілфорда. Зафіксовано відмінності між групами досліджуваних із різним стажем роботи, що дає змогу говорити про соціальний інтелект як важливу умову професійної діяльності, оскільки саме соціальний інтелект сприяє пізнанню, розвитку міжособистісних відносин та є запорукою успіху у професійній діяльності журналістів в умовах конвергентних ньюзрумів. Ключові слова: соціальний інтелект, конвергентні ньюзруми, професійна діяльність журналістів, досвід роботи, міжособистісна взаємодія, соціальні здібності.