Соціально-психологічні особливості поведінки споживача - Kulchytska, Anna V. (Психологічні перспективи, 2017)
У статті досліджено споживчу поведінку особистості. Автор обґрунтовує актуальність, аналізує дослідження із цієї проблематики, визначає методи та методики дослідження соціально-психологічних характеристик особистості та особливостей споживчої поведінки. Актуальність дослідження зумовлює сучасний стрімкий розвиток суспільства й економіки, потреба розв’язання наукових завдань, у центрі яких стоїть людина як суб’єкт економічної діяльності. Одне з таких завдань – саме дослідження споживчої поведінки й чинників, які впливають на неї. Автор притримується думки, що поведінка споживача не зводиться лише до максимізації корисності, раціональних оцінок і розрахунків. Оскільки, крім функціонального попиту на товар, існує й не функціональний попит, який зумовлюється різними, у т. ч., психологічними чинниками. Наведено кількісний та якісний аналіз результатів діагностики, здійснено інтерпретацію даних емпіричного дослідження означеної проблеми, які демонструються і графічно, і описово. Виявлено індивідуально-психологічні характеристики особистості з використанням «Багатофакторного опитувальника» Р. Б. Кеттела. Результати діагностики представлені за шістнадцятьма показниками. Представлено результати дослідження психологічних типів споживчої поведінки за методикою О. С. Посипанової «Психологічний профіль споживача». Визначено й описано сім видів профілів споживачів: інноватор, модник, традиціоналіст, консерватор, індивідуаліст, ситуаціоніст, байдужий. За результатами діагностики з допомогою кореляційного аналізу встановлено особливості взаємозв’язку індивідуальних психологічних характеристик особистості та елементів споживчої поведінки, які визначалися в типології психологічних профілів споживачів. Окреслено перспективи подальших досліджень.Ключові слова: споживча поведінка, індивідуально-психологічні характеристики особистості, психологічний профіль споживача.