ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЧНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ ПІД ЧАС РОБОТИ З ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНОЮ МОЛОДДЮ - Kaminska, Olga V. (Психологічні перспективи, 2017)
У статті проаналізовано особливості здійснення психоконсультативної роботи з молодими людьми, яким властиві прояви інтернет-залежності. Розглянуто методологічні засади роботи із цим видом залежності, обґрунтовано систему психокорекційних засобів впливу на молодь, описано процес апробації та результативність стратегії психокорекції інтернет-залежності. Установлено, що подолання інтернет-залежності слід розглядати як процес впливу на особистість за допомогою психопрофілактичних, корекційних, розвивальних засобів для актуалізації її внутрішніх ресурсів, відповідної зміни мотиваційно-ціннісної, емоційно-вольової, когнітивної й конативної сфер, що забезпечує конструктивне сприймання віртуальної реальності. Зосереджено увагу на специфіці процесу психоконсультування як засобу корекції адиктивної поведінки. Визначено теоретичні підходи та психологічні напрями, що лягли в основу розроблення стратегії психологічного консультування під час роботи з інтернет-залежними людьми. Описано основні етапи консультування, завдання, що розв’язують на кожному з них, використані техніки та результати роботи. Доведено доцільність використання методу мотиваційного інтерв’ювання, що включали в процес індивідуального консультування та використовували для забезпечення стійкої мотивації долання інтернет-залежності. Його застосування передбачало виникнення імпульсу до зміни деструктивної поведінки, джерелом якої була мотивація самої залежної особистості, що почала чітко усвідомлювати необхідність змін. Описано процес і результат апробації розробленої стратегії психоконсультативної роботи. У ході перевірки ефективності запропонованої стратегії встановлено наявність конструктивних змін, що свідчать про зниження рівня інтернет-залежності в осіб, які утворили експериментальну групу, та з якими процес психологічного консультування проводли за запропонованою схемою.Ключові слова: інтернет-залежність, адикція, психологічне консультування, психоконсультативна техніка, психокорекція.