АКТИВІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ПРОЯВУ СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ ПОЛІТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ МОЛОДОЇ ОСОБИ - Blozva, Pavlo I. (Психологічні перспективи, 2017)
У статті схарактеризовано вплив активізації соціальної взаємодії на струк- турні компоненти політичної культури молоді. Політичну культуру трактовано як певний рівень усвідомлення політичних процесів, довіри до соціально-полі- тичних інститутів, поділяння цінностей свободи, толерантності, можливості активного залучення особистості в суспільно-політичні процеси. У її структурі можна виокремити такі компоненти, як: уявлення особистості про політику, політичні цінності особистості, мотивація особистості до участі в політичній взаємодії, політична поведінка особистості. Соціальна взаємодія постає як ре- сурс отримання нової інформації про політичне середовище. Її активізація по- стає як процес концентрації за допомогою специфічних когнітивних, морально- вольових зусиль психологічних комунікативних ресурсів особистості задля досягнення конкретних цілей. Проведено два експерименти, соціальну взаємо- дію в яких активізовано в індивідуальному й груповому варіантах. Виявлено, що активізація соціальної взаємодії впливає на прояв уявлень особистості про політику та політичну поведінку молодої особи. Уявлення про політику при індивідуальному варіанті активізації соціальної взаємодії стають більш глибин- ними, при груповому – більш поверхно, ніж до експериментального впливу. Політична поведінка після індивідуального варіанта активізації соціальної взає- модії спрощується, а при активізації на груповому – лише проявляє тенденцію до спрощення. Активізація соціальної взаємодії не вплинула на такі компо- ненти політичної культури, як політичні цінності особистості й мотиви її участі в політичній взаємодії. Ключові слова: політична культура, соціальна взаємодія, уявлення про політику, політична поведінка.