АНАЛІЗ ПІДХОДІВ ДО ОВОЛОДІННЯ ІНОЗЕМНОЮ МОВОЮ - Тригуб, Галина Василівна (Psychological Prospects Journal, 2014)
У статті висвітлено основні психологічні та психолінгвістичні підходи до оволодіння іноземною мовою та іншомовним мовленням у вітчизняних та зарубіжних дослідженнях. До них належать природничий, культурно-історичний, діяльнісний, суб’єктний, асоціаністський, трансформаційний, психотерапевтичний, нейропсихолінгвістичний підходи. У кожному з них оволодіння іноземною мовою пов’язане з розвитком іншомовного мовлення. У руслі природничого підходу мовлення досліджують як рефлекторну діяльність вищої нервової системи у сукупності автоматизованих дій-відповідей на вербальні і невербальні стимули. З позиції культурно-історичного підходу іншомовне мовлення розглядають як функцію мозку та психічну інтеріоризацію знаків, вироблених іншомовною культурою. У діяльнісному підході іншомовне мовлення досліджують як своєрідну діяльність, що містить автоматизовані операції. У суб’єктному підході вивчають іншомовне мовлення як функцію суб’єкта пізнання, й акцент здійснюється на визначенні таких понять, «мовлення», «структурно-функціональна характеристика суб’єкта пізнання». У межах психолінгвістичного підходу досліджують іншомовне мовлення у сукупності трьох етапів: сприймання, розуміння,  породження,  а  також  іншомовна  активність.  У  руслі нейропсихолінгвістичного підходу оволодіння іншомовним мовленням розглядають з урахуванням закономірностей функціонування мозку. Розкрито зміст та процесуальні характеристики оволодіння іноземною мовою.Ключові слова: підхід, оволодіння іноземною мовою, іншомовне мовлення, дослідження, мовленнєво-мисленнєва діяльність.Tryhub G. V. Approaches to Foreign Language Acquisition. The article high- lights the major psychological and psycholinguistic approaches to a foreign language mastering in national and international research. Among them are natural, cultural and historical, activity, subjective, associanistic, transformational-grammatical, psycho- therapeutic, and neuropsycholinguistic approaches. Foreign language mastering is connected with the development of foreign speech in each of them. According to the natural approach speech is investigated as a reflex activity of the nervous system together with the automated actions and responses to verbal and nonverbal stimuli. From the perspective of cultural and historical approach foreign speech is regarded as a function of the brain and psychic interiorization of signs produced by  foreign culture. Within the approach of activity foreign speech is studied as a kind of activity that includes automated operations. In subjective approach it is investigated as function of the subject cognition. Due to the psycholinguistic approach foreign speech is studied in the aggregate three stages: perception, comprehension, generation. In  line with neuro psycholinguistic approach foreign speech mastering is examined due to the brain functioning patterns. The article considers the sence and the processing features of the foreign language acquisition.Keywords: approach, foreign language acquisition, foreign speech, research, speech and thinking activity.Тригуб Г. В. Анализ подходов к овладению иностранным языком. В статье отображены главные психологические и психолингвистические подходы к овладению иностранным языком и иноязычной речью в отечественных и зарубежных исследованиях. К ним относятся естественный, культурно-исторический, деятельносный, субъектный, асоцианистский, трансформационно- грамматический, психотерапевтический, нейропсихологический подходы. В каждом из них овладение иностранным языком асоциируется с развитием иноязычной речи. В естественном подходе речь изучается как рефлекторная деятельность высшей нервной системы в совокупности автоматизированных действий-ответов на вербальные и невербальные стимулы. С позиции культурно-исторического подхода иноязычная речь рассматривается как функция мозга и психическая интериоризация знаков, выработанных иноязычной культурой. В деятельносном подходе иноязычная речь изучается как особая деятельность, которая включает автоматизированные операции. В пределах психолингвистического подхода речь изучается в совокупности трех этапов: восприятие, понимание, воспроизведение. Из позиции нейропсихотерапевтического подхода овладение иноязычной речью рассматривается с учетом закономерностей функционирования мозга. Раскрыто смысл и процессуальные характеристики овладения иностранным языком.Ключевые слова: подход, овладение иностранным языком, иноязычная речь, исследование, речемыслительная деятельность.