МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ДОСЛІДЖЕННЯ РЕПРОДУКТИВНОЇ МОТИВАЦІЇ МОЛОДИХ ЖІНОК - Івачевська, Ольга Валеріївна (Psychological Prospects Journal, 2014)
Розглянуто феномени материнства та свідомої відмови від материнства (чайлдфрі) у контексті репродуктивної поведінки особистості. Актуалізовано питання мотивації народження чи відмови від народження дитини молодими жінками в Україні. Запропоновано вивчення репродуктивної мотивації молодих жінок із позицій екзистенціально-гуманістичного та суб’єктно-вчинкового підходів у психології. Окреслено коло проблем емпіричного дослідження особливостей мотивації народження чи відмови від народження дитини молодими жінками. Доведено доцільність застосування проективного методу в дослідженні мотиваційної сфери особистості. Описано процедуру створення авторського методичного інструментарію для вивчення репродуктивних мотивів. Виявлено внутрішню  узгодженість  та  гомогенність  авторської  проективної     методики «Життєві історії» за допомогою методу розщеплення та коефіцієнта кореляції Пірсона. Визначено коефіцієнт стабільності (ретестова надійність р ≤ 0,01) та оцінено константність методики щодо фігури дослідника. Підтверджено очевидну валідність авторської проективної методики та доведено її валідність за змістом на основі експертних оцінок щодо узгодженості тексту стимульного матеріалу, діагностичних критеріїв, їх відповідності концептуальній моделі репродуктивної мотивації молодих жінок та психологічним уявленням про мотиваційну сферу особистості в цілому. Здійснено перевірку на конструктну (конвергентну та дискримінантну) валідність через співвіднесення даних методики «Життєві історії» з відомими надійними та валідними методиками. Надано практичні рекомендації щодо сфери й особливостей застосування авторської проективної методики «Життєві історії», а також описано основні засади проведення дослідження й інтерпретації отриманих результатів.Ключові слова: репродуктивна мотивація, репродуктивні мотиви, репродуктивний вчинок, суб’єктність.Ivachevs’ka O. V. Мethodological Research Tools of Young Women’s Re- productive Motivation. There has been considered phenomenon of maternity and deliberate refusal of maternity (child-free) in the context of individual propagative behavior. There has been analyzed the problem of birth motivation or refusal of child birth by young women in Ukraine. The article suggests studying of propagative moti- vation of young women from the existential-humanistic and subjective-behavioral approaches in psychology. There has been suggested some problems connected with empiric study of peculiarities of birth motivation or refusal of child birth by young women. There has been proved expediency of application of projective method in the study of motivation sphere of individual. The article describes procedure of creation of the author methodological toolset for the study of propagative motives. It also explo- res inner consistency and homogeneity of the author projective methodology «Life Stories» with the help of splitting method and coefficient of correlation by Pierson. There has been defined the coefficient of stability (retest reliability р ≤ 0,01) and has been evaluated methodology constancy concerning the figure of explorer. There has been proved evident validity of the author projective methodology and proved its va- lidity as for the content basing on the expert evaluation which concerns consistency of the text stimulus material, diagnostic criteria, their accordance with conceptual model of propagative motivation of young women and psychological believes about moti- vation sphere of individual as a whole. The article checks construct (convergent and discriminant) validity via correlation of methodology «Life Stories» data with known and valid methodologies. It gives practical recommendations as for sphere and pecu- liarities of application of the author projective methodology «Life Stories» and also describes main conditions of carrying out investigation and interpreting taken results.Keywords: propagative motivation, propagative motives, propagative act, subjectivity.Ивачевская О. В. Методический инструментарий исследования репродуктивной мотивации молодых женщин. Рассмотрено феномены материнства и сознательного отказа от материнства (чайлдфри) в контексте репродуктивного поведения личности. Актуализирован вопрос мотивации рождения или отказа от рождения ребенка молодыми женщинами в Украине. Предложено изучение репродуктивной мотивации молодых женщин с позиций экзистенциально-гуманистического и субъектно-поступкового подходов в психологии. Очерчен круг проблем эмпирического исследования особенностей мотивации рождения или отказа от рождения ребенка молодыми женщинами. Доказана целесообразность использования проективного метода в исследовании мотивационной сферы личности. Описана процедура создания авторского методического инструментария для изучения репродуктивных мотивов. Выявлены внутренняя согласованность и гомогенность авторской проективной методики «Жизненные истории» с помощью метода расщепления и коэффициента корреляции Пирсона. Определен коэффициент стабильности (ретестовая надежность р ≤ 0,01) и оценена константность методики относительно фигуры исследователя. Подтверждена очевидная валидность авторской проективной методики и доказана  ее валидность по содержанию на основании экспертных оценок относительно согласованности текста стимульного материала, диагностических критериев, их соответствия концептуальной модели репродуктивной мотивации молодых женщин и психологическим представлениям о мотивационной сфере личности  в целом. Осуществлена проверка на конструктную (конвергентную и дискриминантную) валидность путем соотнесения данных методики «Жизненные истории» с известными надежными и валидными методиками. Представлены практические рекомендации относительно сферы и особенностей использования авторской проективной методики «Жизненные истории», а также описаны основные правила проведения исследования и интерпретации полученных результатов.Ключевые слова: репродуктивная мотивация, репродуктивные мотивы, репродуктивный поступок, субъектность.