ПСИХОЕМОЦІЙНИЙ СТАН ЖІНОК ІЗ РІЗНИМ ПЕРЕБІГОМ ВАГІТНОСТІ - Ушакова, Владислава Романівна (Psychological Prospects Journal, 2014)
На підставі наукових досліджень проаналізовано особливості емоційної сфери жінок в аспекті ставлення до вагітності залежно від перебігу вагітності. Звернуто увагу на особливості фізичного та психологічного станів вагітних жінок. Отримані під час дослідження дані про переважання певних типів у структурі психологічного компонента гестаційної домінанти в жінок залежно від перебігу вагітності слугували підставою для визначення емоційних проявів і домінування певних емоцій у жінок. Акцент зроблено на порівнянні емоційного стану в жінок з ускладненням вагітності та з фізіологічним перебігом вагітності. Отримані результати експериментального наукового дослідження про особливості емоційної сфери жінок в аспекті ставлення до вагітності залежно від перебігу вагітності дають підставу для визначення особистісного компонента вагітних жінок. У межах нашої медико-психологічної підтримки сім’ї в період вагітності з різним перебігом вагітності здійснювалося багатокомпонентне наукове дослідження жінок у декілька етапів. Метою експериментального дослідження вагітних слугувало визначення впливу задоволеності подружніми відносинами на стан психоемоційної та особистісної сфери та внутрішньо- сімейну взаємодію в аспекті різного перебігу вагітності жінок. Акцент наукового дослідження зроблено на визначення взаємозв’язку психологічних чинників із фізіологічним станом вагітних і вплив психологічних факторів на перебіг вагітності. Дані результати дослідження можуть бути враховані під час розроблення програми з підтримки сім’ї під час вагітності й повинні бути зорієнтовані на стабілізацію і корекцію емоційного стану, техніки щодо зміни ставлення до ситуацій в житті, навколишнього світу та інших людей. Отримані результати вказують на потребу застосування методів психотерапевтичної корекції для підготовки вагітних жінок до пологів та материнства. Ключові слова: гестаційна домінанта, ускладнений перебіг вагітності, психоемоційний стан, тривога. Ushakova V. R. Emotional State of Women with Various Course of Pregnancy. Based on the scientific researches the peculiarities of women’s emotional sphere in the aspect of the attitude to pregnancy depending on the course of pregnancy are analyzed. The article draws attention to the peculiarities of physical and psychological conditions of pregnant women. The research results of certain types’ prevalence of women’s gestation dominant in the structure of the psychological component depending on the course of pregnancy were the reason for determining the emotional displays and dominating of certain women’s emotions. The comparison of women’s emotional state with pregnancy complications and psychological course of pregnancy were emphasized. The results of the experimental scientific research on the peculiarities of women’s emotional sphere in the aspect of the attitude to pregnancy depending on the course of pregnancy give rise to determine a personal component of pregnant women. Within the limits of our medicopsychological family support during the period of pregnancy with various courses of pregnancy the women’s multicompo- nent scientific research was realised in several stages. The object of the experimental research of pregnant women was to determine the influence of connubial relations’ satisfaction upon the state of psychoemotional and personal spheres and intra family interaction in the aspect of different course of pregnancy. The emphasis of the scientific research was on the determination of the relationship of psychological factors with physiological condition of pregnant women and the influence of psychological factors upon the course of pregnancy. The results of the research might be taken into consideration while developing a programme for supporting a family during the period of pregnancy and should include the techniques to stabilize and correct the emotional state, change attitudes to life situations, environment and other people. The results indicate the necessity to use the methods of psychotherapeutic correction in order to prepare women for childbirth and motherhood. Key words: gestation dominant, complicated course of pregnancy, psychoemotional state, anxiety. Ушакова В. Р. Психоэмоциональное состояние женщин с различным течением беременности. На основании научных исследований анализируются особенности эмоциональной сферы женщин в аспекте отношения к беременности в зависимости от протекания беременности. В статье обращается внимание на особенности физического и психологического состояний беременных женщин. Полученные в ходе исследования данные о преобладании определенных типов в структуре психологического компонента гестационной доминанты у женщин в зависимости от течения беременности служили основанием для определения эмоциональных проявлений и доминирование определенных эмоций у женщин. В рамках нашей медико-психологической поддержки семьи в период беременности с различным течением беременности осуществлялось многокомпонентное научное исследование женщин в несколько этапов. Целью экспериментального исследования беременных служило определение влияния удовлетворенности супружескими отношениями на состояние психоэмоциональной и личностной сферы и внутрисемейное взаимодействие в аспекте различных течений беременности женщин. Акцент научного исследования сделан на определение взаимосвязи психологических факторов с физиологическим состоянием беременных и влияние психологических факторов на течение беременности. Акцент сделан на сравнении эмоционального состояния у женщин с осложнением беременности и с физиологическим течением беременности. Полученные результаты экспериментального научного исследования об особенностях эмоциональной сферы женщин в аспекте отношения к беременности в зависимости от протекания беременности дают основание для определения личностного компонента беременных женщин. Данные результаты исследования могут быть учтены при разработке программы по поддержке семьи во время беременности, в которые должны быть включены на стабилизацию и коррекцию эмоционального состояния, техники на изменения отношения к ситуациям в жизни, окружающего мира и других людей. Полученные результаты указывают на необходимость применения методов психотерапевтической коррекции с целью подготовки беременных женщин к родам и материнству . Ключевые слова: гестационная доминанта, осложненное течение беременности, психоэмоциональное состояние, тревога.