РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ УСПІШНОСТІ ОСОБИСТОСТІ: ГЕНДЕРНИЙ АСПЕКТ - Алєксєєва, Анна Валеріївна (Psychological Prospects Journal, 2014)
У статті окреслено певні еквіваленти професійної успішності: соціальний статус, визнання, щастя і задоволення від процесу творчої діяльності, а також визначено вплив на професійну успішність психологічної статі та психосексуальних проявів особистості, який має відповідну диференціацію в контексті зазначених рівнів успішності. Так, сексуальна задоволеність взаємопов’язана з загальним відчуттям себе щасливою людиною та сприйняттям професійної успішності як можливості отримання задоволення від самого процесу діяльності, яка перетворюється на творчість. Низький рівень сексуальної задоволеності, в свою чергу, зумовлює визначення таких еквівалентів професійної успішності, як статусне зростання та визнання в суспільстві, що є проявом відповідної компенсації та засобом підвищення загальної задоволеності власним життям. Фемінна складова частина психологічної статі визначає значущість для людини отримання зовнішніх підтверджень власної важливості й вагомості, а реальні досягнення супроводжуються високим рівнем розвитку маскулінних рис, які також зумовлюють вибір такого еквіваленту успішності, як щастя та насолода від самого процесу професійної діяльності. Висока статева самооцінка безпосереднім чином взаємопов’язана із відчуттям себе щасливою людиною, що наголошує на значущості рівня вираженості маскулінно/фемінних складників психологічної статі в контексті загальної задоволеності життям. У статті також окреслено когнітивні проекції професійної успішності особистості в контексті різних вимірів успішності, які мають відповідні гендерні особливості. Зокрема, ототожнення себе зі статусною людиною супроводжується вищою оцінкою таких проявів психологічної маскулінності, як «вміння самостверджуватися», «сила волі», «витривалість», і таких проявів фемінності, як «краса» та «чарівність». Самоототожнення з відомою людиною супроводжується вищою оцін- кою готовності до ризику та витривалості, що є проявами психологічної мужності та вищою оцінкою власних зовнішніх даних. Відчуття себе щасливою людиною співвідноситься з вищим рівнем психологічної мужності та сили волі, а також ніжності й чарівності. Зазначені когнітивні проекції поєднують у собі прояви психологічної мужності й жіночності, отже є психологічно андрогінні, але мають різну семантичну навантаженість у контексті відповідних рівнів професійної успішності. Ключові слова: професійна успішність, когнітивні проекції, ціннісні пре- диспозиції, соціальний статус, визнання, щастя, творчість, маскулінність, фемінність. Alekseeva A. V. Professional Success of Personality: Gender Aspect. This article outlines some equivalents of professional success – social status, recognition, happiness and enjoyment in the process of creative activity; author defines how the professional success is influenced by the psychological sex and psychosexual expression of personality with differentiation in the context of the specified levels of success. Thus, sexual satisfaction correlated with the overall feeling oneself happy, and perception of professional success as an opportunity to enjoy the process of the activity, which turns in to creation. Low levels of sexual satisfaction, in turn, leads to the development of such the equivalents of a professional success as a status growth and recognition in the society, which is an expression of appropriate compensation and a way of improving overall satisfaction with one’s life. Feminine psychological component of sex identity determines the importance for the person obtaining external evidence of self-worth and importance, while real progress is accompanied by high level of masculinity that also determines the choice of such the equivalent of success as happiness and pleasure from the process of professional activity. High sexual self-esteem directly linked to the sense of being happy, that emphasizes the importance of the level of masculine/feminine components of psychological sex in the context of overall life satisfaction and sense of being happy. The article also outlines the cognitive projection of a person’s professional success in the context of various measurements of success, that also have relevant gender features. Thus, identification of oneself with a status man is accompanied by a high assessment of manifestations of psychological masculinity as the ability to assert oneself, willpower, endurance and such exhibiting of femininity as beauty and charm. Self-identification with a famous person is associated with a high level of taking risks and endurance, which is the manifestation of psychological masculinity and also a high rate of their appearance. Feeling happy is correlated with high level of psychological masculinity and willpower, as well as tenderness and charm. These cognitive projections combine psychological manifestations of masculinity and femininity, and therefore they are psychologically androgynous, but have different semantic loading in the context of appropriate levels of professional success. Keywords: professional success, cognitive projection, value predisposition, social status, renown, happiness, creativity, masculinity, femininity. Алексеева А. В. Профессиональная успешность: гендерный аспект. В статье очерчены определенные эквиваленты профессиональной успешности: социальный статус, признание, счастье и удовольствие от процесса творческой деятельности, а также определено влияние на профессиональную успешность психологического пола и психосексуальных проявлений личности, которое имеет соответствующую дифференциацию в контексте обозначенных уровней успешности. Так, сексуальная удовлетворенность взаимосвязана с общим ощущением себя счастливым человеком и восприятием профессиональной успешности как возможности получения удовольствия от самого процесса деятельности, которая превращается в творчество. Низкий уровень сексуальной удовлетворенности обусловливает значимость таких эквивалентов профессиональной успешности, как статусный рост и признание в обществе, что является проявлением соответствующей компенсации и средством повышения общей удовлетворенности жизнью. Феминная составляющая психологического пола опреде- ляет значимость для человека получения внешних подтверждений собственной значимости и весомости, тогда как реальные достижения сопровождаются вы- соким уровнем выраженности маскулинных черт, которые также обусловли- вают выбор такого эквивалента успешности, как счастье и наслаждение от самого процесса профессиональной деятельности. Высокая половая самооценка непосредственным образом взаимосвязано с ощущением себя счастливым человеком, что подчеркивает значимость уровня выраженности маскулинно/фемин- ных составляющих психологического пола в контексте общей удовлетворенности жизнью. В статье также обозначены когнитивные проекции профессиональной успешности личности в контексте различных измерений успешности, которые, в свою очередь, имеют определенные гендерные особенности. Так, отождествление себя со статусным человеком сопровождается высокой оценкой таких проявлений психологической маскулинности, как «умение самоутвер- ждаться», «сила воли», «выносливость», и таких проявлений феминности, как «красота» и «очарование». Самоотождествление с известным человеком сопровождается высокой оценкой готовности к риску и выносливости, что является проявлением психологической мужественности, а также высокой оценкой собственных внешних данных. Ощущение себя счастливым человеком соотносится с высоким уровнем психологической мужественности и силы воли, а также нежности и очарования. Указанные когнитивные проекции сочетают в себе проявления психологической мужественности и женственности, следовательно являются психологически андрогинными, но имеют разную семантическую нагруженность в контексте соответствующих уровней профессиональной успешности. Ключевые слова: профессиональная успешность, когнитивные проекции, ценностные предиспозиции, социальный статус, признание, счастье, твор- чество, маскулинность, фемининность.